Napfolt a bőrön

A fiatalos és egészséges arcbőr sima és egyenletes megjelenésű, mindenki erre vágyik. Sajnos vágyaink ellenére gyakran előfordulnak olyan esetek, amikor ez az állapot nem áll fenn és foltok tarkítják bőrünket.

A napfoltok ártalmatlan bőrpanaszok, de esztétikai szempontból sajnos zavaróak lehetnek. A jó hír, hogy eltüntetésükre van megoldás.

Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy bármilyen terápia alapja a pontos diagnózis és a rákos elváltozások lehetőségének kizárása, de abszolút lehetséges, hogy a folt esetleg más eredetű – pikkelysömör, ekcéma, dermatitisz. Bízzuk szakemberre az ítéletet, hogy aztán hatékonyan vehessük fel a harcot!

Miről is van szó pontosan?

Az arcunkon vagy egyéb, napnak intenzíven kitett felületen - mely lehet a kézfej, a karok, a dekoltázs, a vállak, illetve a hátunk vagy a lábak -, kerek, lapos, barnás árnyalatú foltok jelentkezhetnek, melyeket közönséges néven napfoltnak hívunk (latinul lentigines solaresnek). Ezek általában éles kontúrral rendelkeznek, akár az 1 cm átmérőt is elérik.

Ezek az elváltozások a hiperpigmentáción belül képeznek egy alcsoportot. Gyakran kerül összetévesztésre egyéb pigmentációs problémákkal, mint az öregségi foltok, hormonális eredetű pigmentáció, terhesség vagy klimax, esetleg gyulladásos eredetű bőrbetegségek kórképeivel. Egyértelmű kiváltó oka az erős, túlzott mértékű UV-sugárzás és a fiatalkori napégések (a szeplőkkel ellentétben, mely genetikai hátterű).

A lentigines seniles-től, azaz a májfoltoktól elhelyezkedése különbözteti meg: az előbbi típus megjelenési felületeit már részleteztük, a májfolt tipikusan a homlokon, az arccsonton és a felső ajkak felett jelenik meg és a hormonális egyensúly hatására sokszor javul az állapota.

Mi okozza a napfoltokat?

A melanin kiemelkedő fontosságú a bőrünk színének meghatározásában. A bőrünkben az epidermisz bazális rétegének melanocita sejtjei termelik. A melanociták száma minden emberben nagyjából azonos, de egyéntől függően különböző mennyiségű pigmentet termelnek.

A napsugárzás nagyon erős befolyással van a melanin termelésére. Napozás, szoláriumozás során a bőrünk egy több fázisból álló folyamat során küldi a felszínre az azt védő melanint.

Először is az UV-sugarak – és ezen belül is leginkább az UV-B sugarak – elérik az epidermisz rétegét, ahol tirozináz serkentése megy végbe. A tirozináz a melanin termeléséért leginkább felelős enzim, amely a fent már említett melanocitákban van jelen.

Ez után a keratinociták veszik át a gyeplőt, amelyek a keletkezett melanint elszállítják a bőr felső rétegeibe, melyek befestik azt. A nyáron szerzett barnaságot tehát ennek a folyamatnak köszönhetjük.

A büszkén viselt barnaságunk azonban akár kellemetlen folyamatokat is elindíthat: a melanociták egy része bizonyos esetekben nem áll le a melanin termelésével. Az extra nagy mennyiségű melanin nem képes a bőrön egyenletesen eloszlani, hanem foltokba rendeződik. Így alakulnak ki a hiperpigmentációs foltok, azaz a napfolt a bőrön.

Milyen termékek segíthetnek napfolt esetén?

A ZO® Skin Health termékek egy csoportja segít az egyenletes bőrtónus kialakításában. A pigment anyagot termelő sejtek kontrolljában elsődleges szerepet kap hatóanyagként a retinol, mellette egy növényi eredetű antioxidáns, a bakuchiol, egy másik fontos antioxidáns, a C-vitamin és persze nem szabad elfeledkezni a fényvédő készítményekről sem, melyekkel meggátolhatjuk az új foltok kialakulását és konzerválhatjuk az eddig elért eredményeket.

Termékjavaslatok napfoltok kezelésére:

  • ZO® Skin Health Retinol Skin Brightener 1%: a készítmény hatást gyakorol a már fennálló pigmentációra, pigmentfoltokra és javítja a bőr tónusát, segít meggátolni az új melanin termelődését. A készítményben alkalmazott ZO® Brightening technológia a retinolt oleoszómás rendszer segítségével juttatja a bőrbe. Megújult formulájában a bakuchiol összetevőnek köszönhetően hatékonyabban és kíméletesebben korrigálja a pigmentproblémákat, egyenletes bőrtónust eredményez. A felhasznált ZO® Brightening keverék speciális rendszere képes megakadályozni a pigmentsejtek vándorlását.
  • ZO® Skin Health 10% Vitamin C Self-Activating: az ultrapotens, 10%-os erősségű C-vitamin segít a bőr fényesítésében és a mélyebb textúrák megújulásában. A koncentrált hatóanyagtartalom segít a bőr legfelső rétegének pigmentációját, pigmentfoltjait eloszlatni és a mélyebb rétegekben pedig akadályozó szereppel lép fel. Antioxidánsként segíti a szabadgyök képződést csökkenteni és kontroll alatt tartja a pigmentanyagot termelő sejtek működését.
  • ZO® Skin Health Smart Tone Broad-Spectrum: ez az organikus fényvédő készítmény 50 faktoros fényvédelemmel segíti bőrünk megóvását. Ezen felül, a bőr hőjére aktiválódó, szabadalmaztatott hatóanyagtartalma révén enyhe színt biztosít bőrünknek a védelem mellett. Frakcionált melanin tartalma a látható fényekkel is felveszi a harcot. Bőregyenetlenséget fedő képessége miatt önmagában, alapozóként és smink primerként is használható. Sportoláshoz, strandtevékenységhez is kiváló: órákig képes nedves helyzetekben megőrizni fényvédő képességét.

Mire figyeljünk oda a napfolt kezelése során?

  • igyekezzünk fényben hiányosabb hónapokban alkalmazni a megfelelő kezelést, amennyiben mégis a nyári hónapokra lesz ez aktuális, a magas faktorszámú, jó minőségű fényvédő készítmények alkalmazása kikerülhetetlen.
  • kerüljük el, amennyire csak lehetséges, a napsugárzást
  • számoljunk az esetleges irritációval: gyulladás, kipirosodás jelentkezhet a retinol bevezetés kezdetén, de ezek a panaszok átmenetiek
  • a kezelés hatékonysága fokozható: kémiai hámlasztással vagy mikrotűs terápiával még jobb eredményt érhetünk el.
A ZO® Skin Health termékek használatával bőrproblémától és kortól függetlenül, rövid idő alatt látványos bőrminőség javulás érhető el. Egyeztessen konzultációs időpontot, hogy partner orvosaink elkészíthessék Önnek a személyre szabott javaslatukat.
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfirsebb tartalmainkról!
Copyright ©

site by meraki

Lépjen velünk kapcsolatba


Kérjük adja meg elérhetőségeit, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot és mielőbb lefoglalhassuk az ön számára alkalmas időpontot.

ZO® Skin Health
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.

H
í
r
l
e
v
é
l
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen legfrissebb tartalmainkról!